5 Tips om Toptalent te Werven in het Onderwijs

Gebaseerd op de 3 grootste uitdagingen voor recruiters in deze sector

Al jaren heerst er een enorm tekort in het onderwijs aan personeel en dat tekort dreigt de komende jaren alleen maar verder toe te nemen. Voor onderwijsinstellingen is het dan ook een enorme uitdaging om hun vacatures te vervullen. Onze recruitment marketing experts gericht op onderwijs geven je daarom 5 tips die je helpen om kwalitatieve kandidaten aan te trekken in deze sector.

3 soorten onderwijsinstellingen met verschillende uitdagingen

In het onderwijs onderscheiden we drie soorten instellingen: Het Voortgezet Onderwijs, MBO’s & Hogescholen en Universiteiten. Deze drie instellingen lopen tegen verschillende uitdagingen aan en hebben andere doelgroepen. Daarom vereist elke soort instelling een unieke wervingsstrategie.

  • Universiteiten

Veel universiteiten hebben de doelstelling om internationaal op de kaart te staan. Daarom worden veel professoren uit het buitenland gehaald en is de markt enorm aan het internationaliseren.

  • MBO’s en Hogescholen

Op het MBO en HBO daarentegen, komt personeel vaak uit het bedrijfsleven, wat de traditionele schaarste in bepaalde doelgroepen met zich meebrengt: Vooral voor technische en IT-gerelateerde opleidingen is het lastig om docenten te vinden. Ook is het een probleem dat veel mensen uit het werkveld niet bekend zijn met de mogelijkheid om in te stromen in het onderwijs.

  • Het Voortgezet Onderwijs

In het voortgezet onderwijs zijn de problemen het grootst. Deze instellingen hebben vaak maar een beperkt budget waardoor de salarissen niet competitief genoeg zijn. Dit weerhoudt veel studenten ervan om te kiezen voor een docentenopleiding, wat ervoor zorgt dat de nieuwe aanwas aan docenten veel te laag is vergeleken bij de vraag die scholen hebben.

Employer Branding, Awareness & Vacatureteksten als belangrijkste aandachtspunten

Ondanks dat deze instellingen allemaal te maken hebben met hun eigen uitdagingen en doelgroepen, kunnen hun problemen worden teruggeleid naar enkele overkoepelende aandachtspunten: Het Employer Brand (tip 1-3), het creëren van Awareness (tip 4) en het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst (tip 5). Onze experts geven tips om deze 3 uitdagingen aan te pakken.

TIP 1: Zorg dat je scherp hebt waarom potentiële kandidaten bij jou zouden moeten werken

Onderwijsinstellingen hebben vaak heel goed in kaart waarom leerlingen voor hun instellingen zouden moeten kiezen, wat de sfeer is en wat ze onderscheidend maakt ten opzicht van andere scholen of universiteiten. Voor potentiële kandidaten is dit daarentegen vaak helemaal niet in kaart gebracht, terwijl dit erg overeen kan komen met de aspecten die voor scholieren of studenten aantrekkelijk zijn. Zorg daarom dat je dit voor jezelf op een rijtje zet met behulp van collega’s die momenteel werkzaam bij jou zijn. Zij kunnen je als beste input geven als het gaat over werken bij jouw organisatie. Vervolgens is het noodzakelijk dat je het verhaal over jouw organisatie vertelt aan je doelgroep (zie tip 2 t/m 4).

TIP 2: Creëer een Content Strategie voor Social Media

Creëer leuke content over werken bij jouw organisatie en deel deze content op Social Media. Maak bijvoorbeeld een werken-bij-video waarin huidige collega’s vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden en wat het werken bij jouw organisatie zo leuk maakt. Probeer echt uit te lichten waarom jouw organisatie zo interessant is om voor te werken vergeleken bij andere instellingen. Storytelling is hier erg belangrijk!

TIP 3: Zet een Employer Branding Campagne op

Juist omdat de markt zo krap is, moet je meer doen om je doelgroep te binden en te boeien. Veel onderwijsinstellingen creëren Job Marketing Campagnes voor hun vacatures, wat een goede eerste ingang is. In een later stadium, ook met een oog op het stijgende tekort van talenten in het onderwijs, zal het echter ook noodzakelijk zijn om Employer Branding Campagnes op te zetten in deze branche. Denk bijvoorbeeld aan bannering op vakinhoudelijke platforms en Google Adwords.

TIP 4: Creëer Awareness onder de doelgroep

Veel docenten worden uit het werkveld gehaald, vooral bij Hogescholen en MBO’s is dit vaak het geval. Het probleem is dat veel mensen uit het bedrijfsleven vaak niet weten dat het mogelijk is om door te stromen in het onderwijs. Het is dus belangrijk om je marketinguitingen vooral te richten op potentiële kandidaten die momenteel werkzaam zijn bij een bedrijf. Vertel dat het mogelijk is om als docent binnen hun vakgebied aan de slag te gaan. Benadruk daarbij dat een lesbevoegdheid relatief snel te behalen is en dat deze wordt vergoed (als dat het geval is) vanwege het tekort aan docenten. Dit laatste is ook belangrijk om te benadrukken voor het Voortgezet Onderwijs en Universiteiten.

TIP 5: Zorg voor een inspirerende vacaturetekst met een goede opbouw

Begin je vacaturetekst met de functieomschrijving. Vervolgens vertel je pas meer over jouw school/faculteit. Veel onderwijsinstellingen doen dit andersom. Bovendien hebben verschillende onderwijsinstellingen voor een soortgelijke vacature vaak min of meer dezelfde vacaturetekst. Gebruik daarom het verhaal wat je hebt opgesteld bij Tip 1 en integreer dit verhaal zo goed mogelijk in je vacaturetekst: Vertel in jouw vacaturetekst waarom potentiële kandidaten voor jouw organisatie zouden moeten kiezen door dieper in te gaan op de sfeer binnen de organisatie, het werkgeverschap en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vertel echt het verhaal van jóuw school of faculteit en benadruk waarin jouw instelling zich onderscheid van anderen. Download voor meer algemene tips voor een goede vacaturetekst onze cheatsheet ‘5 tips voor een goede vacaturetekst’.

Een specifiek vraagstuk of simpelweg meer advies nodig?

Onze Recruitment Marketing Experts gericht op de onderwijssector staan voor je klaar. Vertel ons wat jouw recruitmentuitdaging is en onze experts helpen je graag verder met een gratis advies!

VONQ